ככל שהחודשים עוברים, רובנו מבינים שסיומה של מגפת הקורונה עדיין לא נראה באופק.
לצערנו, כל אחד מאתנו נדרש לחיות במקביל להתפרצות נגיף הקורונה ולעיתים קרובות, מתגלות תופעות של לחץ, דאגה וחרדה אשר משפיעות על המצב הנפשי שלנו. יצאנו לבדוק ביחד עם ד"ר שרית פוני, כיצד ניתן להימנע מפגיעה תפקודית אשר מתרחשת מהשתלטות הולכת וגוברת של החרדה הנפשית.
גוף ונפש בעידן הקורונה
לצערנו, ישנה עליה של פי 3 בפניות של הציבור הרחב לעזרה נפשית. בנוסף לכך, על פי נתוני הסתדרות הרוקחים בישראל ישנו זינוק מדאיג של 25% ברכישת תרופות הרגעה, חרדה ושינה בישראל.
על פי דוקטור שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית, מפלס החרדה בציבור הישראלי מרקיע לשחקים שלא נראו כבר שנים רבות. תחושת הבדידות, אי הוודאות וחוסר היציבות הכלכלית משפיעים בצורה ישירה על רמות המצוקה והמשבר הנפשי אשר חווים אוכלוסיות רבות בישראל.
דוקטור שרית פוני, מצביעה על כך שאין פרופיל עיקרי של כאלה שפונים לעזרה. המצוקה חוצת את כל המגזרים, השכבות והגילאים. אין ספק שחלק נכבד של המצוקה נובעת מהקשיים הכלכליים שלעיתים קרו בין רגע. הפער בין במצב הכלכלי בין לפני הקורונה למצב הכלכלי במהלך הקורונה, הוא לא נתפס בהגיון הבריא ולכן מעורר רמות קשות של חרדה ולעיתים דכאון.
איך חרדה מהמצב הכלכלי מרגישה וכיצד ניתן להתמודד עימה?
על פי דוקטור שרית פוני, חרדה מהמצב הכלכלי, כמו כל חרדה אחרת תבוא לידי ביטוי ב – 3 מישורים עיקריים:
- רגש – תחושות קשות של חוסר אונים, פחד, בלבול ולעיתים אף עצבות מסוימת.
- מחשבה – מחשבות בלתי פוסקות, חוזרות ונשנות, של כל התרחישים הקטסטרופליים שעלולים לקרות.
- התנהגות – התנהגויות של המנעות, התפרצויות זעם, חוסר סבלנות, התקפי בכי או אפטיות, אכילה רגשית או אי אכילה וכדומה.
לרוב, חרדה כלכלית מלווה בתסמינים פיזיים (כאבים, קוצר נשימה, מתח וכדומה), פחד מהלא נודע, לחץ בלתי פוסק ולעיתים אף בתחושה של בושה (לדוגמא, במקרים של פיטורין מהעבודה לאלתר).
בשביל להפחית את רמות החרדה למינימום האפשרי, חשוב להיות מודעים לגוף, לעצור מחשבות שליליות אשר מתגלגלות ומתעצמות כמו כדור שלג ולשתף את הסביבה הקרובה (בני משפחה או חברה) בתחושות שחווים ברמה היומיומית. במקרים בהם לא ניתן להתמודד עם החרדה הכלכלית/הנפשית בצורה עצמאית, חשוב לפנות אל גורמים מוסמכים לצורך טיפול בחרדות או טיפול בדיכאון אשר מציף את האדם.
לסיכום, הקורונה משאירה חותם לא רק על המצב הכלכלי, אלא גם על המצב הנפשי של כל אחד מאיתנו. אם אתם סובלים מחרדות, חוסר שינה או לחצים, אל תתמודדו לבד ופנו לעזרה מקצועית עוד היום.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר שרית פוני, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת בעלת PHD בפסיכולוגיה ו – M.A בפסיכולוגיה חינוכית – יישומית. ד"ר שרית פוני מפעילה את מרכז טיה אשר מעניק טיפול אישי, זוגי או משפחתי בחדרה.