הקורונה החמירה את המצב הכלכלי שלכם ואתם מרגישים שאתם לא יכולים לעמוד יותר בחובות שהולכים וטופחים? זה אולי הזמן לחשוב על הגשת צו בקשה לחדלות פירעון ושיקום כלכלי בטרם אחד הנושים שלכם יזום את זה או שתקבלו פניות של הוצאה לפועל.
מתי כדאי להגיש בקשה לצו חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
חשוב לציין מראשית הדברים שכדאי לקבל יעוץ מקצועי של עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי שמתמחה בתחום משפטי זה ויידע לתת לכם את התשובות המתאימות ספציפית למקרה שלכם. אין תשובות כלליות עבור כולם וכל אדם נמצא במצב מעט שונה מהאחר בדרך כלל. על כן יעוץ משפטי של עורך דין פשיטת רגל יוכל לעזור לכם.
ברמה העקרונית נציין שכל אדם שיש לו חובות שאיננו יכול להחזירם יכול להגיש בקשה שכזאת. במידה והחובות הם מעל 150,000 שח (מרבית המקרים של בקשת צו חדלות פירעון) הפניה היא אל הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי. בחובות נמוכים יותר פונים להוצאה לפועל.
הגעה להחלטה שחייבים להגיש בקשה שכזאת שונה מאדם אחד לאחר אך לרוב היא מגיעה כאשר יש צ'קים חוזרים ו/או תביעות של הוצאה לפועל של נושים שצברתם אצלם חובות גבוהים ולאורך זמן אינכם יכולים לפרוע וגם אינכם רואים מתי כן תצליחו לעמוד בכך. מוטב להגיש בקשה לצו שכזה כשלא רואים פתרון אחר ולפני שמישהו אחר יבקש צו שכזה נגדכם (אחד הנושים או יותר).
מה התהליך שעוברים כאשר מגישים את הצו לחדלות פירעון ושיקום כלכלי?
כאשר הוגש הצו כל התביעות נגדכם והתהליכים בהוצאה לפועל וכדומה נעצרים ומנוקזים כולם אל התיק שלכם שתחת אותו הצו. זה החלק הנחמד בתהליך אבל כל השאר פחות נעים ונח. אתם תיאלצו להיות תחת מגבלות רבות לאורך חודשים ארוכים במרבית המקרים, בין השאר איסור יציאה מהארץ, התנהלות רק במזומן ללא צ'קים או כרטיסי אשראי ומחייה ברמת חיים בסיסית ללא "אקסטרות" מיותרות.
לאחר פרק זמן בו ירוכז דו"ח העוסק במצבכם על ידי נאמן בית המשפט ובו יהיו כל הפרטים אודות החובות שלכם לצד ההכנסות, המצב הפיננסי והנכסים שברשותכם, יוחלק מה היקף החובות שתחויבו להחזיר לנושים שלכם. הסדר חוב זה יהיה מידי או לאורך מספר חודשים עד 3 שנים בד"כ, תלוי בפסיקת הממונה על התיק שלכם.
לאחר שתשלמו את כל החובות שהוטל עליכם לשלם תוכלו להגיש באמצעות עורכי דין לחדלות פירעון המייצגים אתכם בקשה לקבלת הפטר חוב שמאשר את סיום החובות שלכם ותהליך השיקום הכלכלי שבמסגרת המצב. ברגע קבלת הפטר אתם משוחררים מכל החובות שהיו לכם ויוצאים לדרך חדשה.
המאמר נכתב בשיתוף עו"ד פולי אברהם, עורך דין פשיטת רגל בקריות, אשר מתמחה בנושאי חדלות פירעון, הקפאת הליכים לחברה ושיקום כלכלי לחייבים פרטיים ועסקיים כאחד.