אחד המאבקים הגדולים ביותר בכל הליך גירושין מתקיים סביב חלוקת הרכוש בגירושין. כל צד רוצה לזכות ביותר שלל ולעיתים מדובר במאבק על כבל מאריך, כפי שמוצג במערכון המפורסם של הגשש החיוור.
מדוע חלוקת רכוש בגירושין יוצרת אמוציות ומאבקים כה חריפים?
עורכי דין לגירושין יודעים היטב שאחת הסוגיות המרכזיות עליהן יהיה מאבק מר הוא זה הנוגע לחלוקת רכושם המשותף של בני הזוג. מכיוון שרבים בישראל עדיין רואים בחתימה על הסכם ממון לפני נישואין דבר מוקצה או אפילו "מעליב", למרות שלמעשה מדובר במהלך רציונאלי והגיוני מאוד בעת המודרנית, נדרשת הסכמה או החלטה של בית המשפט לגבי חלוקת רכושם.
זוגות רבים מגיעים לתהליך גירושין כשהם עם אמוציות, כעסים ורגשות טעונים כנגד הצד השני ולכן אחת המטרות שלהם היא "להרוויח" כמה שיותר מהגירושין על חשבון הצד שמנגד.
האם תמיד יש מאבקים על חלוקת רכוש בגירושין?
בדרך כלל, מאבקים על חלוקת רכוש בגירושין נוצרים כאשר יש רכוש משותף רב או כאשר הרכוש נצבר שלא בצורה שווה אם לפני הנישואין או אחריהם. עורך דין שמבין בנושא חלוקת רכוש יוכל לייעץ בצורה הטובה ביותר עבורכם איזה חלק ברכוש "מגיע לכם" ו/או מה החלק שסביר וישאר בידכם בסיום התהליך.
עורכי דין רבים אשר עוסקים בדיני משפחה וגירושין ימליצו לנסות ולהגיע להסכמות מראש על חלוקת הרכוש בטרם מגיעים אל בית המשפט כדי שיפסוק בעניין. יש זוגות רבים שעורכים "רשימות מלאי" מראש ואם ישנה הסכמה מרצון וללא איומים או כל סיבה אחרת שנוגדת את החוק, סביר שבית המשפט יאשר זאת והתהליך כולו יסתיים בצורה מהירה, נעימה וקלה הרבה יותר.
מתי בית המשפט קובע על חלוקת רכוש שוויונית ומתי לא?
חוק יחסי ממון בישראל קובע (החל משנת 1973) שכלל הנכסים והרכוש המשותף של בני זוג מתגרשים יחולק במידה שווה בניהם למעט המקרים הבאים:
- נכסים או רכוש שנצברו בטרם נישאו
- נכסים או רכוש שאחד מהם קיבל במתנה או ירושה
- פיצויים שקיבל אחד מהם במקרה של פציעה או מחלה
כמובן שהחוק איננו "יבש" ולכן יש מקרים רבים בהם חלוקת רכוש בגירושין איננה מחולקת באופן שווה וכל מקרה לגופו ובהתאם למצב המוצג בפני בית המשפט. לדוגמא, אלו הן כמה סיבות לקביעת חלוקת רכוש בגירושין שאיננה שווה ע"י בית המשפט:
- הבדלים גדולים בהכנסות בין בני הזוג לאורך השנים (לדוגמא, בעל עסק מול עקרת בית)
- הברחת רכוש של אחד הצדדיים במטרה להסתיר אותם (או כל סיבה אחרת)
- פעילות כלכלית בעייתית או שאיננה חוקית (הימורים, סמים וכדומה)
- התייחסות להכנסות עתידיות עם הבדל משמעותי (פנסיה, קופות גמל וכו')
לסיכום, פעמים רבות חלוקת הרכוש עלולה להוביל למחלוקות עזים בין הצדדים בהליך הגירושין, לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה בנושא טרם פתיחה בהליך הגירושין.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו”ד פייטלוביץ ברוך – עורך דין גירושין בחיפה, אשר מתמחה בסוגיות משפחה וגירושין כמו חלוקת רכוש, מזונות, משמורת והסדרי ראיה.