חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא משב רוח מרענן עבור כל מי שנקלעו לחובות כבדים, ועבור כל מי שיש להם חייבים שאינם יכולים לפרוע את החוב שלהם. בניגוד לעבר, בו ההליך המקובל היה הכרזה על פשיטת רגל, הרי שהחוק החדש הרבה יותר ממוקד בהחזר החובות (כמה שניתן) ושיקום כלכלי עבור החייב. על החוק החדש, השינוי הגדול ולמה הוא מסייע לחייבים – במאמר הבא.
יש חוקים שגורמים לשינוי מקצה לקצה בחייהם של האזרחים. אחד החוקים שגרמו לשינוי שכזה נחקק ב 2019 – חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. החוק החדש החליף את הליך פשיטת רגל שהייתה נהוגה במשך עשרות שנים קודם לכן.
מה השינוי בחוק החדש לעומת קודם לכן?
הרפורמה החדשה בפשיטת רגל נותנת מענה יעיל יותר ביחס לעבר עבור כל המעורבים בתביעות של "פשיטת רגל". החייבים עוברים תהליך הרבה יותר נוח ועם עתיד ורוד יותר, הנושים מקבלים מהר יותר את החובות שלהם (את חלקם לפחות) ואילו בתי המשפט מנהלים תהליך יותר קצר ואפקטיבי.
יחד עם זאת נציין שבתי המשפט הם מוסדות מדינה שאמורים לטפל בנושאים הללו ואילו הנושים מוותרים על חלק מהחוב אליהם וגם מקבלים את השאר בפריסה של מספר חודשים או שנים. המרוויחים העיקריים מהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הם בעיקר החייבים.
מדוע החוק מטיב עם החייבים?
הגישה הנעימה יותר כלפי חייבים לא מגיעה ללא סיבה. ההתייחסות היא בעיקר לחייבים שאינם יכולים להחזיר כספים בסכום של 150000 שח ומעלה, אך עם דגש על חובות שנוצרו בתום לב ולא ע"י הונאה, מרמה או עבירה פלילית אחרת.
ההתייחסות היא לשכירים או עצמאים שפשוט נקלעו לחובות, לקחו הלוואות ובתוך מספר שנים מצאו את עצמם במצב פיננסי שלא מאפשר להם להחזיר עוד את החובות הללו והם נקלעים להוצאה לפועל, עיקולים והגבלות רבות שפוגעות בשגרת החיים שלהם, פוגעת בשמם הטוב וגם יוצרת להם קושי ממשי לצאת מהמצב "על הרגליים" לעתיד טוב יותר.
באמצעות הליך פשיטת רגל מטפלים בנושא חדלות פירעון על ידי עצירת כל ההליכים נגד החייב כולל הוצאה לפועל ועיקולים שונים. מתמקדים בסך הכספים והרכוש העומדים לרשותו ושניתן לעשות בהם שימוש כדי להחזיר את החובות שיש לו מול הנושים השונים. כעת מגיעים להחלטה על התקופה בה יממש את יכולותיו הכספיות להחזרים הללו ויפרסו אותם לאורך החודשים שיבטיחו החזר חלק נכבד מהחובות הללו לנושים וגם תקציב שיאפשר לו להמשיך לחיות בכבוד ולא להגיע לפת לחם או לרחוב.
כמובן שיש צורך בליווי משפטי של עורך דין פשיטת רגל מתחילת התהליך ועד קבלת צו הפטר בסופו וההתנהלות כולה היא לאו דווקא מול הנושים אלא יותר מול נאמן בית המשפט שמטפל בתיק שנפתח לחייב. אבל המטרה היא החזר חובות ממה שיש ולא ממה שאין וגם שמירה על חירותו וכבודו של החייב ככל שניתן במסגרת החוק.
ברגע שכל החובות שנפסקו שולמו ללא עיכובים או בעיות כלשהם, ניתן להגיש באמצעות עורך דין המייצג את החייב בקשה לקבלת הפטר חוב שמוחק את כל "התיק" של החייב ומאפשר לו לחזור לשגרת החיים שלו מבלי להיות חייב שקל אחד לנושה כלשהו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עופר פרץ, עורך דין לענייני חדלות פירעון בחיפה, אשר מעניק הגנה, ייעוץ וליווי משפטי לחייבים מהצפון ועד הדרום.