הזכות לשם טוב היא זכות השמורה לכל אדם להגן על שמו במקרה של לשון הרע נגדו על ידי אדם אחר. השם הטוב של כל אחד ואחת הוא בעל משמעות רבה ויקר ערך, ולכן פגיעה בו היא פגיעה משמעותית בנו ובמי שאנחנו ועלולה להוביל לפגיעה כלכלית ו/או עגמת נפש של ממש. בדיוק לשם כך יש עורכי דין לתביעה של מי שמנסה לפגוע בשם הטוב שלנו.
חוק יסוד כבוד האדם וחירותו יחד עם שני חוקים נוספים, חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות, קובעים בפירוש כי יש חשיבות רבה לשמו הטוב של אדם וכל ניסיון לפגוע בו יכול להוביל לתביעה של הצד הפוגע. יחד עם זאת יש את זכות חופש הביטוי, ולכן מקרים רבים מגיעים לדיון בבית המשפט שאמור לפסוק בעניין.
מה החשיבות של הזכות לשם טוב?
השם שלנו הוא רב ערך. השם שלנו חשוב בפן הכלכלי, החברתי, המשפחתי והאישי. פגיעה בשמם הטוב שלנו יכולה להוביל לעגמת נפש וגם לפגיעה כלכלית בפרנסה או לפגיעה מבחינה חברתית. זאת הסיבה שסביב סוגיה זאת יש כל כך הרבה חוקים שנועדו להגן על הזכות לשם טוב של כל אדם.
הזכות לשם טוב מעוגנת תחת חוק כבוד האדם וחירותו ותחת שני חוקים נוספים:
- חוק איסור לשון הרע – חוק זה נועד למנוע את הפרסום של התבטאויות, תמונות או כל דבר שעלול לפגוע בשמו הטוב של אדם.
- חוק הגנת הפרטיות – חוק זה נועד להגן על הפרטיות של כל אדם ולמנוע פרסום של פרטים חסויים או סודיים שעלולים לפגוע בשמו.
חשוב לציין שחוקים אלו מאוד "כלליים" וכביכול מאיימים על כל מי שרוצה לפרסם דבר מה על אדם אחר שלא לעשות זאת אחרת ייתבע. מצד שני יש גם את זכות חופש הביטוי שמאפשרת הגנה על מפרסמים ברמה כזאת או אחרת, כל עוד יוכיחו שלא היתה כוונת לשון הרע או פגיעה בפרטיות של אותו אדם.
ישנה גם הגנת אמת בפרסום שנועדה לחזק את המפרסמים במקרה של שילוב בין אמת בפרסום וזכות הציבור לדעת. במקרה שכזה ייתכן ובית המשפט יפסוק לטובת המפרסם ויחליט שזכויות אלו גוברות על הזכות לשם טוב.
מה הזכויות העומדות למי שנפגע שמו הטוב?
על פי עו"ד מימון פאר, עורך דין לשון הרע, הזכות המרכזית עבור מי שחש כי פגעו בשמו הטוב היא להגיש תביעה כספית לפיצוי כנגד מי שפרסום וגרם לאותה הפגיעה. במצב שכזה לפני בית המשפט יש להוכיח:
- אופי הפגיעה – כיצד בוצעה הפגיעה, במה פגעה בפועל ומה הנזק שנגרם ממנה.
- עוצמת הפרסום – ככל שהפרסום הופץ בהיקפים נרחבים יותר, תיתכן פגיעה גדולה ורחבה יותר.
- התנהלות המפרסם – איך התנהל המפרסם במהלך הפרסום ולאחריו, האם המשיך במאמץ לפרסם את דבריו ככל שניתן או לא.
כאן המקום לציין שאין חובת הוכחת נזק על מנת לקבל פיצוי כספי עקב פגיעה בשמו הטוב של אדם. אין צורך להוכיח כי פוטר מהעבודה בשל כך או כי בת זוגו עזבה אותו וכן הלאה. מספיק רק להוכיח את הפרסום ואת ההשלכות שייתכן ויש לו על שמו הטוב של האדם הנפגע.