תיקון 34 לחוק רישוי עסקים בישראל הביא עמו בשורה של הקלה משמעותית בהליך הוצאת רישיון עסק בתחומים שונים אך עם הגזר הגיע גם המקל. בעלי עסקים שלא עמדו בתקנות שהתחייבו להן מסתכנים בקבלת מכתבי התראה, קנסות כבדים ואף העמדה למשפט תחת הדין הפלילי באופן אישי.
פתיחה וניהול עסק בישראל אינם משימה קלה. הדבר קשה שבעתיים עבור מי שהגדרת העסק שלהם היא תחת אחת הקטגוריות שמחייבות הוצאת רישיון עסק. תחת קטגוריות אלו מוגדרים כ- 180 סוגי עסקים שונים שמחייבים הוצאת רישיון עסק כחוק. כל מי שיפעיל את העסק שלו ללא הוצאת רישיון עסק שכזה מסתכן בענישה שכוללת קנסות ואף מאסר. גם כל מי שכן הסדירו את רישיונם, אך אינם עומדים בתקנות שהתחייבו להם ומפרים אותן, מסתכנים גם כן בענישה דומה, וזאת על פי תיקון 34 לחוק רישוי עסקים בישראל.
מהו תיקון 34 לחוק רישוי עסקים?
חוק רישוי עסקים בישראל היה מיושן ודרש רפורמה של ממש כדי לאפשר לבעלי עסקים רבים להתמודד טוב יותר עם הרגולציה הכבדה והמערכת הבירוקרטית שניצבה בפניהם. במסגרת הרפורמה נוסח תיקון 34 לחוק רישוי עסקים שבא מצד אחד עם הגזר, יצירת מסלולי הוצאת רישיון עסק שונים לפי סוג העסק ובעיקר הקלה בתקנות וקיצור התהליך עבור מרבית סוגי העסקים, ומצד שני הביא עמו את המקל שמאפשר אכיפה וענישה אפקטיביים יותר כלפי מי שאינם עומדים בתקנות להן התחייבו.
כיצד תיקון 34 קשור לביטול רישיון עסק?
התיקון לחוק נוגע בכמה נקודות שקשורות לעניין ביטול רישיון עסק:
- הרחבת סמכות – בעבר רק הרשות המקומית הייתה אחראית על ביטול רישיון עסק. כיום גם נותן האישור עצמו רשאי לבצע זאת, אם מצא שהעסק מסכן את הציבור ואפילו נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות רשאי לבטל את רישיון העסק אם התחייב לעמוד בתקנות הקשורות לכך. ונוסף על כל אלו המשטרה יכולה לבטל את רישיון העסק גם ללא קשר ישיר למצב העסק, אם מצאה לנכון סיבה לכך.
- שימוע מקדים – לצד הגדלת הסמכויות לביטול הרישיון יש לבעל העסק זכות להגן על עצמו ולהשמיע את טענותיו לפני החלטה על ביטול רישיון עסק הנוגע אליו. ייערך שימוע בנושא זה ואם יוכיח את טענותיו לא יבוטל הרישיון.
- התליית רישיון – דרך נוספת לאפשר לבעל עסק שלא להיקלע לסכנה קיומית לעסק שלו מהיום למחר, היא האפשרות של התליית (השהיית) רישיון עסק. בדרך זאת הרשות משהה את הרישיון שברשותו עד לזמן קצוב שמוטל עליו לתקן את הליקויים ו/או להביא הוכחות שהוא עומד בתקנות הנדרשות. אם עשה זאת ההשהיה תבוטל ורישיונו יימשך כרגיל.
מה עושים אם רשות מבקשת לבטל את רישיון העסק?
במקרה ויש רשות המעוניינת בביטול רישיון העסק שלך, רצוי ראשית כל לשכור שירותי עורך דין רישוי עסקים שמומחה בתחום זה. אפשר להתנהל מול הרשות עם מסמכים שונים או להגיע לשימוע עצמאית, אבל חבל לסכן את כל קיומו של העסק על אי ידיעת החוק או התנהלות שגויה.
רק עורך דין רישוי עסקים שמכיר את הנהלים והתהליך שיש לעבור מול הרשויות השונות, כיול להעניק לך יעוץ וליווי משפטי שיחסכו טעויות יקרות וייתכן שיצילו את העסק שלך.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין מימון פאר – עורך דין רישוי עסקים בחדרה. אם אתם מחפשים ליווי משפטי בהליכי רישוי עסקים בפרדס חנה – כרכור , רישוי עסקים בנתניה או רישוי עסקים בפתח תקווה – עו"ד מימון פאר הוא הכתובת!