על פי חוק, חובת הנהג היא לשתף פעולה עם המשטרה ואם התבקש להיבדק עליו לעשות כן, בין אם בבדיקת נשיפה, בדיקת דם או כל בדיקה אחרת. עם זאת, על פי עו"ד עידן לוי אשר מתמחה בייצוג של חשודים ונאשמים במגוון רחב של עבירות תנועה, לא ניתן לכפות על נהג לבצע את הבדיקה, בטח לא באופן פיסי.
אם כן, מה דינו של נהג המסרב להיבדק בדיקת שכרות?
על פי דיני התעבורה בישראל, נהיגה בשכרות מוגדרת כמצב בו ריכוז האלכוהול בדם הוא מעל 0.05% (50 מיקרוגרם אלכוהול ל-100 מיליליטר דם). נהג אשר חשוד בנהיגה בשכרות ובוחר שלא לשתף פעולה, עם דרישת השוטר לבצע בדיקת שכרות – יראו בו כמי שנהג שיכור – מדובר בחזקה חלוטה בחוק כנגד המסרב להיבדק.
יובהר כי גם הכשלת הבדיקה בפועל, בדרך של התנהגות, כמו נשיפה חלשה מידי במכשיר תחשב כסירוב.
בכדי שהסירוב יקבל תוקף משפטי צריכים בין היתר להתקיים מספר נסיבות:
- תינתן לנהג אפשרות לחזור בו מהסירוב למשך מספר דקות, אם עשה כן לא ייחשב כמי שסירב.
- על השוטר להסביר באופן מפורש את משמעות הסירוב, כאשר ישנו נוהל משטרתי מסודר בנושא.
ייצוג משפטי מקצועי
באופן כללי, לכלל הנהגים עומדת הזכות לסרב לבדיקת השכרות, אך מומלץ שלא לעשות כן בשל החזקה החלוטה.
הדרך העדיפה היא לבצע את הבדיקה, ובמקביל לפנות אל עורך דין לענייני תעבורה, אשר יוכל להתמודד עם תוצאות הבדיקה. סירוב לבדיקה לא מאפשר איתור כשלים אפשריים באופן עריכת הבדיקה והמכשור, איתור פגמים שהינם דבר שכיח יוביל להסדר טיעון מקל.
לסיכום, בכל מקרה בו הוגש כנגדכם כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות המבוססת על סירוב להיבדק, יש להיוועץ עם עורך דין תעבורה אשר יוכל לנתח את הסיטואציה בעיניים משפטיות ולייצג את האינטרסים שלכם מול כלל הגורמים המעורבים (המשטרה, הפרקליטות וכדומה).
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי, עורך דין תעבורה בחיפה, אשר מתמחה בייצוג, ייעוץ וליווי משפטי במגוון רחב של עבירות תעבורה החל מעבירות של נהיגה בשכרות ועד נהיגה ללא רישיון או ייצוג בתאונות דרכים קטלניות.