שימוע לפני פיטורים היא זכות שיש לכל עובד בישראל, בין אם הוא במגזר העסקי, הפרטי או הציבורי. בעבר אפשר היה לפטר עובדים "על המקום" וללא הסברים או נימוקים עניינים לסיבת הפיטורים ואילו כיום המצב שונה ובית הדין לעבודה מגן היטב על זכויות העובדים באשר הם. אחת הדרכים לשפר את סיכויו של מפוטר להגן על מקום העבודה שלו היא השימוע לפני פיטורים.
לעובדים בישראל יש זכויות רבות, יש יאמרו יותר מדי, אך למען האמת כל הזכויות הללו מבוססים על מקרים מהעבר, בהם הכוח היה אך ורק אצל המעסיקים ולא הייתה לעובדים כל הגנה בפני פיטורים "על המקום" או "מהיום למחר" וכדומה. היום המצב שונה מאוד בגלל מספר חוקים בנושא הפיטורים ובעיקר בשל הזכות לשימוע לפני פיטורים ששמור לכל עובד בארץ.
מהו שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים הוא פגישה בין המעסיק לעובד לפני שזה האחרון מפוטר ממקום עבודתו. על המעסיק לזמן את העובד לשימוע במכתב שנמסר לו ידנית ולתת לו פרק זמן סביר להתכונן לשימוע. בשימוע מוטל על המעסיק לפרט מדוע הוא רוצה לסיים את עבודתו של העובד ואילו על העובד לנמק את הסיבות לכך שאין לפטרו וכי הוא ראוי ורשאי להמשיך לעבוד במקום העבודה. בגמר השימוע יחליט המעסיק אם הפיטורים יישארו בעינם או שהעובד ימשיך במקום העבודה.
מה תפקידו של כל צד בהליך שימוע?
יש שני צדדים בכל הליך שימוע, המעסיק והעובד.
- המעסיק – חייב לזמן את העובד בכתב בו יפרט את הסיבות לכך שהוא מעוניין לפטר אותו ממקום העבודה ולתת לו פרק זמן מספיק להכין את טיעוניו. לעתים מדובר על יום או יומיים ולעתים יבקש העובד פרק זמן ארוך יותר, לרוב לא יותר משבוע ימים. במהלך השימוע חייב המעסיק לפרט את הסיבות לפיטורים של העובד (מאחר לעבודה, מתבטל, גונב מהקופה וכן הלאה…) וגם להיות קשוב ועם רצון של אמת לשמוע את טענותיו והסבריו של העובד לטענות שהציג בפניו.
- העובד – חייב להגיע לשימוע בזמן שנקבע לכך. כמו כן לזכותו האפשרות להביא אדם נוסף שיהיה נוכח בשימוע. זה יכול להיות חבר קרוב, חבר וועד עובדים בעסק\מפעל\חברה או עורך דין דיני עבודה שיעניק לו יעוץ וליווי משפטי לשימוע. במהלך השימוע על העובד לנמק בצורה עניינית מדוע המעסיק "טועה לגביו" וכי אין סיבה לפטרו בשל טענות המעסיק. בגמר השימוע ימתין להחלטת המעסיק בעניין שלו.
מה החשיבות של שימוע לפני פיטורים?
להליך של שימוע לפני פיטורים חשיבות רבה בעיניי בית הדין לעבודה במקרה של פיטורים בסופו של דבר. העובד או עורך דין לעבודה מטעמו יכולים להציג הליך שימוע לא תקין שפגע בזכויות של אותו העובד או פגם אחר בהליך (דיבור לא מכבד של המעסיק, טענות שאין בהן אמת וכן הלאה).
מכיוון ששימוע מציג את טענות שני הצדדים, יש לו משקל בהחלטת בית הדין לעבודה בנוגע לזכויות העובד המפוטר שפונה אליו בתביעה כנגד המעסיק לשעבר. זכות זאת מונעת ממעסיקים למהר לפטר עובדים ללא סיבה של ממש או רק בשל גחמה של רגע אחד.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין דיני עבודה בחיפה, אשר מייצג מעסיקים ועובדים בשלל סוגיות משפטיות אשר קשורות בצורה ישירה ועקיפה לדיני עבודה בישראל.
לעוד עורכי דין מומלצים לענייני דיני עבודה בחדרה, ניתן לגשת אל Lawpedia האנציקלופדיה המשפטית.