ישראלים לא מעטים מופתעים לשמוע שהם זקוקים להיתר בנייה לפני שהם משדרגים נכס קיים או יוצאים לדרך עם פרויקט בניה חדש. כאשר מגלים שיש צורך בכך חל עיכוב בתכניות ולעתים זה עולה ביוקר. אז כדאי לדעת שחייבים היתר בניה במקרים הללו וגם מומלץ לדעת איך בודקים את יש היתר בניה לנכס כלשהו.
בישראל יש חוקים רבים הקשורים לענף הבנייה ואחד מאלו שעושים בהם שימוש נפוץ במיוחד הוא זה של היתרי בנייה. אי אפשר לבנות פרויקט חדש או לשדרג נכס בצורה משמעותית (לא החלפת ריצוף במטבח…) בלי היתר בנייה.
מקרים ששומעים עליהם בדרך כלל בהקשר של בעיות עם היתרי בניה הוא במקרים של קניית דירה מקבלן על ידי לקוחות שלא בדקו היטב אם יש או אין לו היתר בניה לפרויקט ובעיקר כאשר אלו מקרים של קניית דירה על הנייר מקבלן, עוד בטרם הונחה אפילו אבן פינה לפרויקט.
מקרים אחרים בהם עולה עניין היתר בנייה הוא כאשר עומדים לפני קניית דירה יד שניה שעברה שדרוגים משמעותיים או תופסות בניה לאורך השנים ואלו לא הוסדרו כחוק על ידי הבעלים הנוכחי שלה. במצב שכזה או אפילו כאשר הוא טרם שילם את היטל ההשבחה שהוא חייב בו לרשות המקומית, אי אפשר לקנות את הדירה.
מומלץ לבצע את הבדיקות הרלוונטיות לעניין זה עם עורך דין שמלווה אתכם בכל התהליך ויכול להעניק לכם יעוץ משפטי ספציפי למקרה שלכם.
מהו היתר בנייה?
היתר בנייה הוא רישיון לבנות בית חדש או לערוך שינויים במבנה קיים. היתר בנייה מוציאים בוועדה המקומית לתכנון ובנייה ברשות המקומית שבשטחה נמצאת הקרקע שבלב העניין. היתר בנייה כולל מידע לגבי מה הפעולות האפשריות לגבי הבנייה המתכוננת והוא תקף למשך 3 שנים שלקראת סופן ניתן לבקש הארכה במידת הצורך.
בפרויקטים כמו תמ"א 38 די בהיתר בניה לקיום הפרויקט ואילו בפרויקטים גדולים יותר, של בניית בניין מגורים למשל, יש צורך בנוסף לכך גם תכנית בנין עיר מאושרת.
מתי לא צריכים היתר בנייה?
כל עוד השינוי שמבצעים הוא בשטח הפנימי של הנכס ואין לו השפעה על רכוש משותף בבניין או פגיעה בתשתיות, אין צורך בהיתר בנייה.
איך בודקים קיומו של היתר בנייה?
ניתן לבדוק היתר בנייה לנכס או פרויקט כלשהו בתיק הבניין שנמצא בד"כ בוועדה המקומית ברשות הרלוונטית. לרוב ההיתר סרוק וניתן לראות מה בוצע בו ומה לא. ניתן להשוות אותו (על פי המספר שלו) תכניות ההיתר (גרמושקה) ולבדוק אם יש חותמת וועדה ומספר היתר זהים.
איך מוציאים היתר בנייה?
הוצאת היתר בנייה איננה עניין פשוט ויש להיעזר לשם כך בשירותי עורך דין מקרקעין ו/או באדריכל שילווה אתכם בתהליך. יש למלא מידע רלוונטי לפרויקט, להגיש בקשה, להגיע לוועדה ולתקן דברים לעתים. ההליך לא מהיר ועלול לארוך כמה חודשים או מעבר לכך בפרויקטים גדולים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ארז בורג – עורך דין מקרקעין אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי ללקוחות בעסקאות נדל"ן. אם אתם מחפשים עורך דין מקרקעין בחיפה או עורך דין מקרקעין בחוף הכרמל – עו"ד ארז בורג הוא הכתובת!