צבירת חובות שלא מצליחים לשלם מובילה בד"כ למכתבי איום ומשם להוצאה לפועל בבקשה לגבות את החוב. בשלב הזה כל חייב רשאי לבקש מהנושים שלו הסדר חוב שיקל עליו לשלם את החובות שצבר במקביל לשיקום פיננסי בחייו. מומלץ לעשות זאת בליווי של עורך דין חדלות פירעון.
רובנו חיים על אשראי, תשלום בצ'קים דחויים או הוראות קבע. לעתים אנו צוברים חובות גדולים מדי ואיננו יכולים עוד לשלם אותם או לגלגל את התשלומים לחודש הבא. במקרים כאלו הנושים בד"כ הופכים להיות פחות נחמדים וישלחו מכתבי אזהרה בנוגע לחוב שהצטבר. במידה והוא לא משולם עקב אי יכולת כלכלית לכך, ברוב המקרים השלב הבא של הנושים יהיה לפנות לשירותי הוצאה לפועל בדרישה לגביית החוב.
מקרים אשר מגיעים להוצאה לפועל אינם קלים או נעימים עבור החייב. לשירותי הוצאה לפועל בישראל כלים רבים להקשות את החיים על החייב כדי שזה יסכים לשלם את החובות שצבר. בין השאר ניתן לעכב יציאה שלו מהארץ, לעקל רכוש ונכסים שבבעלותו, להגביל את רישיון הנהיגה שלו ועוד.
כל אלו מבלי שנשכח שהחובות צוברים ריביות והוצאות נלוות נוספות (שירותי עורך דין שמטפל בתיק עבור הנושה וכדומה). המצב יכול להפוך קשה מיום ליום והחייב רק נכנס לסחרחורת שקשה לצאת ממנה. זה הזמן, אם טרם נעשה הדבר קודם לכן, לשכור שירותי עורך דין חדלות פירעון לקבלת יעוץ ואולי אף ליווי משפטי.
מדוע יש צורך בשירותיו של עורך דין חדלות פירעון?
האדם הממוצע איננו בקיא בכל רזי החוק הישראלי בכל הנוגע לעניין חובות, הוצאה לפועל או פשיטת רגל. עורכי דין שעוסקים בכך יודעים היטב מה מצבו של החייב שהגיע אליהם ומה האפשרויות הטובות ביותר העומדות בפניו.
בדרך כלל המטרה היא לא להגיע למצב של הכרזה על פשיטת רגל של אדם פרטי (החייב) אלא להגיע להליך של הסדר חוב מקל עבורו. הסדר חובות מול הנושים לא יוצר "כתם" על החייב כמו פשיטת רגל וגם מאפשר להגיע בדרך הרבה יותר קלה ומהירה להסכם אודות תשלום החוב שלו לנושים, בניכוי משמעותי מהחוב המקורי ופריסה נוחה לתשלומים רבים.
איך מגיעים להסדר חוב מקל שכולם מסכימים עליו?
הצעד הראשון של עורכי דין המייצגים את החייב הוא לבצע בדיקה מקיפה אודות כל התיקים הפתוחים נגד החייב בהוצאה לפועל ואף לצרף לכך נושים שטרם עשו זאת אך כבר איימו בכך. המטרה היא לרכז את כל הנושים של החייב יחדיו ולדעת כמה חייבים לכל נושה והאם יש היררכיה בניהם.
הצעד הבא הוא להציע לנושים פריסה של חלק מהחוב (כמה עשרות אחוזים ממנו בד"כ) ופריסה נוחה של 24-36-48 תשלומים. חשוב להבין שגם עבור הנושים יש מקרים רבים שכדאי יותר להסכים להסדר חוב מקל מאשר לגשת לפתרון של הליך פשיטת רגל.
במידה וכל הנושים הסכימו להצעה של עורך הדין המייצג את החייב או שלאחר מו"מ הושעה הסכמה ריאלית עבור החייב, חותמים על ההסכם ומתחילים בפריסת התשלומים.
אופציות אחרות שיש לעורכי הדין אם ההצעה להסדר חוב מקל לא מצליחה הוא לפנות בבקשה לצו תשלומים מהוצאה לפועל (הם אלו שיחליטו אם הפריסה מקובלת עליהם או לא) או לפנות להליך קשה ומורכב יותר של חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין פשיטת רגל בחדרה אשר מעניקה ייעוץ משפטי לחייבים פרטיים ועסקיים בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בקריות – פנו עוד היום לקבלת ייעוץ ללא כל התחייבות!